världens bästa uppfinningar

Symaskinen, bilen, glödlampan, blixtlåset och telefonen har en sak gemensam. De är bland de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna som svenska folket har röstat fram. På Tekniska museet i Stockholm pågår den största utställningen i museets historia.

Ryska hunden Laika sköts upp i rymden med Sputnik 2 i november 1957. FOTO: AP

• Symaskinen: uppfanns av österrikiske skräddaren Josef Madersperger men han tog aldrig patent på den. Det är en av många uppfinningar som följde på den industriella revolutionen och förändrade arbetet både i industrin och i hushållen.

I stället nämns engelsmannen Thomas Saint och amerikanen Elias Howe som symaskinens fäder. Men det var amerikanen Isaak Merrit Singer som gjorde symaskinen till big business.

• Flygmaskinen: började med drakflygare. Först drygt hundra år senare flög det första motorflygplanet. Engelsmannen Sir George Cayley var först att konstruera en flygfarkost som var tyngre än luft.

Den 17 december 1903 skrev bröderna Wright historia med sitt motorplan The Flyer, en flygning som varade i 12 sekunder. Flygmaskinen var född.

• Satelliter: Sputnik 1, det första föremål tillverkat av människor som färdats i en omloppsbana runt jorden. Sputnik 1 sköts upp den 4 oktober 1957. En månad senare skickade man upp Sputnik 2 med hunden Laika som passagerare. Sputnik 2 höll sig i omloppsbanan i åtta dagar och brann upp när den återinträdde i jordatmosfären. Satelliter är i dag en absolut nödvändighet i det moderna kommunikationssamhället.

källa: svd.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا