Grattis Laleh, du är Årets Göteborgare

laleh 

 Laleh är årets göteborgare 2014.

– Det är bland den roligaste utmärkelsen jag fått. Jag har berättat för alla här i Los Angeles. Jag är jätteglad, säger den 32-åriga artisten.

Publiken trängdes från Poseidon till Bältespännarparken. 40 000 göteborgare kom för att se Laleh spela med Göteborgs Symfoniker på Götaplatsen i somras.

– De kändes som om jag hittat min plats på jorden när jag gjorde den spelningen. Jag tog det hela vägen från Hammarkullen till Götaplatsen, säger hon.

Bor i Los Angeles

Årets göteborgare bor just nu i Los Angeles, där hon jobbar med att lansera sin musik för den amerikanska marknaden. Och hennes historia börjar kanske inte i Göteborg. Men det var i den nordöstra förorten hon lärde sig spela och slutligen tog steget att kompromisslöst satsa på en karriär som artist.

Laleh föddes i Iran 1982. Hennes föräldrar var politiska flyktingar, pappan var poet och journalist. Mellan hon var ett och sex år bodde familjen i Sovjetunionen. Via Östberlin och Tidaholm kom hon till Göteborg som nioåring.

Flyttade till Hammarkullen

– Först bodde vi på Hisingen, men snart flyttade vi till Hammarkullen. Det kändes naturligt för mig att bo där. Nära till naturen och mycket aktiviteter. En simhall, basket och fotbollsplaner, minns Laleh.

Men mest föll Laleh för närheten till musiken. I skolan fanns en öppen musiksal, full av instrument för henne att upptäcka. Hon hade själv inte några hemma, men en lärare hjälpte henne att smuggla med en gitarr.

– Hasse Nylén hette han. Han såg att jag kunde sjunga och skriva låtar. Jag fick mycket uppmuntran. En annan lärare, Bengt Franzén, och jag startade jazzband tillsammans. Vi uppträdde på Nefertiti när jag var 13-14 år, säger Laleh och skrattar.

källa: expressen.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا