Friheten hägrar på andra sidan den vassa taggtråden

De vitklädda golfarna i den spanska grönskan spelar lugnt vidare, medan flyktingarna skriker på hjälp och spansk polis försöker ingripa. Stängslet liknar en mur mellan två världar som möts under ett ögonblick. FOTO: JOSE PALAZON/REUTERS
De vitklädda golfarna i den spanska grönskan spelar lugnt vidare, medan flyktingarna skriker på hjälp och spansk polis försöker ingripa. Stängslet liknar en mur mellan två världar som möts under ett ögonblick. FOTO: JOSE PALAZON/REUTERS

 Tusentals flyktingar försöker varje år ta sig in i den lilla spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Trots att rakbladsvass taggtråd och iriterande vätskor ska avskräcka dem från denna inkörsport till ”Fästning Europa”. Samtidigt befaras att EU:s nya insats på Medelhavet bli en ny mur mot migranter och flyktingar.

Desperationen är tydlig och kontrasten knivskarp. Drygt 200 flyktingar kastar sig mot taggtrådsstängslet som skiljer Marocko från den lilla spanska enklaven Melilla. Många lyckas ta sig upp på kanten, men ett 70-tal fastnar i taggtråden inför ögonen på golfspelande Melillabor som tycks oberörda av dramat. De vitklädda golfarna i den spanska grönskan spelar lugnt vidare, medan flyktingarna skriker på hjälp och spansk polis försöker ingripa. Stängslet liknar en mur mellan två världar som möts under ett ögonblick.

Många av flyktingarna har väntat i månader i provisoriska marockanska läger, men till sist bestämt sig för att försöka klättra över det sex meter höga stängslet. På andra sidan hägrar drömmen om ett säkert, lugnt och välbärgat Europa. Det första flyktingarna får syn på är det frodiga gräset på Club Campo de Golf i Melilla och golfspelarna under den afrikanska solen. Men sedan kommer flertalet inte längre. Oroligheter bryter ut, och polis anklagas för att misshandla flyktingarna samt släpa dem tillbaka till Marocko. Flera människorättsorganisationer uppmanar Spanien att utreda anklagelserna mot polisen.

Allt detta hände häromdagen. Det var inte första och knappast heller sista gången som ett liknande drama sker i den lilla enklaven vid Medelhavet. Tusentals människor flyr varje år från Nordafrika till Europa, och många väljer vägen via Marocko in i de små spanska enklaverna Melilla och Ceuta.

Men det är ingen lätt uppgift för flyktingar och migranter att ta sig in i idylliska Melilla, som blivit en alltmer populär inkörsport till EU efter den arabiska våren. Beväpnade vakter övervakar stängslet längs den tolv kilometer långa gränsen runt staden, och deras nypor är hårda. En video från det senaste flyktingdramat visar hur poliser slår en migrant med batonger när han klättrar ner från stängslet. Mannen bärs därefter över till den marockanska sidan.

– Detta oroar oss mycket. De här bilderna visar att alla inte agerar som man ska. En del slår migranterna som sitter på stängslet, säger Maria Jesus Vega, talesperson för FN:s flyktingkommissariat.

källa:SvD

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا