Nära 13.000 nya svenskar i år

nya svenskarNu är det dags för nationaldag igen – och i år har nära 13.000 nya svenskar fått anledning att fira, och drygt 30.000 sedan nationaldagen i fjol. Nästa år kommer också en ny lag som påverkar medborgarfrågorna.

 Under de fem första månaderna i år har 12.991 personer fått svenskt medborgarskap, och sedan nationaldagen i fjol är antalet 30.253, visar siffror från Migrationsverket.

Största gruppen som blivit svenskar i år är ursprungligen från Irak, följt av Polen, Somalia och Thailand. De medborgarskap som länsstyrelserna utfärdar för nordiska medborgare är inte medräknade.

 Att Irak är störst beror på kravet om fem års boende i landet. Många irakier sökte asyl i Sverige i samband med våldet i Irak 2009, fick uppehållstillstånd och ansökte snabbt om medborgarskap.

Förutom som asylsökande har de nya svenskarna kommit som förvärvsarbetande, studerande eller på grund av anknytning.

Den 1 april nästa år träder också en ny lag i kraft. Den slår fast att barn alltid blir svenska medborgare om någon av föräldrarna är medborgare.

De som förlorat sitt svenska medborgarskap på grund av bestämmelser som syftade på att undvika dubbla medborgarskap ska också kunna få tillbaka det.

källa: DN.se

 

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا