Forskare frågar hästar om de fryser

hästar1

Om hästen själv får välja, vill den då ha ett täcke över sig när det är kallt ute? I Norge får hästarna själv svara på frågan.

Tretton hästar i stall utanför Trondheim har dresserats till att kunna skilja mellan tre olika symboler – ”täcke på”, ”täcke av” respektive ”täcke oförändrat”, skriver tidningen Norsk Landbruk. Genom att beröra respektive symbol kan de kommunicera sina preferenser till skötarna.

Vilket val hästen gör varierar beroende på temperaturen, nederbörd, vindförhållanden och hur soligt det är utomhus. Försöken pågår fortfarande, men de preliminära resultaten visar att ingen häst vill få täcket avlägsnat under dagar med nederbörd och vind. Däremot ville de få av sig täcket när solen tittade fram.

I ett annat experiment som genomförs i Alstahugs kommun i norra Norge har 16 hästar möjlighet att välja om de vill vistas utomhus, i ett rum med värmelampa eller i ett rum utan värmelampa. De preliminära resultaten visar att hästarna väljer rummet med värmelampa de dagar då det är minusgrader och nederbörd utomhus. Under kalla dagar med uppehållsväder väljer hästarna i stället att vara utomhus i 70 procent av fallen.

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا