Nazistgömma med stulen konst funnen

Konst till ett värde av 8,5 miljarder kronor göms nu på ett lager i München. Tavlorna stals av nazisterna under andra världskriget och återfanns för två år sedan.

_70879312_opy5h5yd

Sammanlagt rör det sig om cirka 1.500 tavlor av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Klee, Max Liebermann och Marc Chagall som hittades under en skatterazzia mot en son till en konsthandlare i München 2011, skriver den tyska tidningen Focus.

När polisen genomförde en husrannsakan mot mannens våning upptäcktes tavlorna som varit försvunna sedan 1940-talet. Då konfiskerades, stals, många av dem av nazisterna eftersom de ansågs utgöra “degenererande konst” och därmed “otysk”.

Enlig tidningen är åtminstone 200 av tavlorna eftersökta av polisen sedan länge.

Enligt Focus har mannen som förvarade tavlorna hemma sålt en tavla då och då för att få in kontanter. Konsten förvaras nu på ett lager i München i väntan på att värderas och att få sitt ursprung spårat.

Det amerikanska Förintelsemuseet uppskattar att nazisterna sammanlagt stal omkring 16.000 tavlor, skriver BBC. Många av dem förstördes medan andra hamnade hos höga nazister. Vid krigsslutet gömdes en del av konsten i gruvor där den sedan upptäcktes av de allierade trupperna.

källa: DN.se

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا