Dags att utbilda imamer i Sverige

Krävs universitetsutbildning Imamen Ismail Abuhelal i Växjö reagerar starkt på Uppdrag Granskning reportage. Han tror att enda lösningen är en riktig utbildning i Sverige.

 

Uppdrag gransknings reportage om hur muslimska företrädare uppmanar muslimska kvinnor till underkastelse, har skapat reaktioner. Imamen Ismail Abuhelal i Växjös islamiska center menar att det dags att börja utbilda imamer på de svenska universiteten.

Ismail Abuhelal tar idag tydligt avstånd från de åsikter som svenska imamer avslöjades med under onsdagens uppdrag granskning.

Kan inte fortsätta

Under programmet kunde man följa två muslimska kvinnor som vände sig till tio olika muslimska församlingar i Sverige för att få råd.  Kvinnorna filmade sina möten med dold kamera, och under pratstunden säger en majoritet av de besökta imamerna till kvinnorna att de inte kan neka sin man till sex, trots att de blivit slagna. Inte heller bör de kontakta polisen även om det rör sig om både misshandel och våldtäkt.

Ismail Abuhelal menar nu att dessa imamerna inte kan fortsätta.

-Nej jag tycker inte det. Jag tycker att deras församlingar bör ta ansvar och diskutera om vad det var som sades. Vad är det som är rätt och vad är det som är fel, säger han.

Krävs svensk universitetsutbildning

Men om alla de imamer med liknande yttringar ska kunna ersättas menar Ismail Abuhelal att det krävs en svensk universitetsutbildning.

  -Mina barn och andras barn behöver någon som kan samhället. Någon som kan islam, språket och det skulle vi kunna åstadkomma lätt, om vi hade en imamutbildning här i Sverige.

Måste få komma ut

Islamiska rådet har kritiserat Uppdrag gransknings reportage då de menar att det kan spela  högerextrema krafter rakt i händerna. Och  även om Ismail Abuhelal kan förstå deras resonemang så menar han ändå att de åsikter som svenska imamer uttryckt måste få komma ut.

-Det kan aldrig bli rätt om man aldrig vet vad det är som är fel. Och vi ska inte försöka ursäkta oss utan vi måste bättra oss på hur vi visar vår religion.

svt.se

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا