Så ser nya passen ut

I januari inför Sverige nya pass och nationella id-kort. För den som behöver förnya sina resehandlingar inför en annalkande utlandsresa gäller det att ha is i magen eller fixa ett provisoriskt pass. Under mellandagarna tar polisen nämligen inte emot några ansökningar.

1 Fler bilder av dig

Själva fotot ska precis som tidigare vara taget rakt framifrån och bara foto taget av polisen godtas. Nytt däremot är antalet återgivna foton och att kvaliteten på bilderna är bättre. Det blir sammanlagt fem versioner av fotot i passet.

2 Id-kortet är det nya passet

Du kan – om du mot förmodan vill det – resa inom Schengenområdet med det nationella id-kortet som enda bagage. Precis som tidigare behöver du pass när du åker till övriga länder. Undantaget är resor inom Norden, som precis som tidigare är passfria.

3 Nytt mönster, större säkerhet

Redan nu är pass och nationella id-kort försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter och passfoto. Sedan juni 2009 lagras även fingeravtrycket på datachippet i passet. Ändå ska den största förändringen på det nationella id-kortet, förutom designen (bland annat ett nytt bottenmönster), vara allt fler säkerhetsdetaljer. Vari denna förändring ligger vill polisen däremot ligga lågt med, enligt Staffan Tilling som är ansvarig för pass och nationella id-kort på Rikspolisstyrelsen.

4 Samma giltighetstid

När passen gjordes om senast, i oktober 2005, ändrades passets giltighetstid från tio till fem år, det senare är gränsen för den kontroll som den lagrade bilden i datachippet möjliggör. Fem års giltighetstid kvarstår nu, men äldre handlingar gäller som vanligt till angivet utgångsdatum.

5 Billigare att förnya sitt pass

Priset för ett nytt pass sänks från 400 till 350 kronor. Avgiften för ett nationellt id-kort är fortsatt 400 kronor.

Källa: svd.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا