En levande legend inom den persiska musiken

Muhammad Reza Shajarian är den traditionella persiska musikens motsvarighet till operans Pavarotti. Han är också en sann förnyare, som inte bara spelar ett flertal instrument, utan även konstruerar nya. Han är sedan genombrottet på 1960-talet en levande legend inom den persiska konstmusiken.

Den iranske sångaren och musikern Mohammad Reza Shajarian, född 1940, är en gigant inom klassisk persisk sång och hans konserter är alltid en stor tilldragelse var de än äger rum i världen.

Han förvaltar de persiska musiktraditionerna men är samtidigt en förnyare. Den sångtradition han främst är känd för kallas ”radif”, som har en mycket lång historia. Den kan ibland uppfattas som improviserad, men döljer sig i själva verket en utmejslad struktur, ett system som bildar grunden för musikens skeende. Det är ett stort antal korta melodiska delar, musikaliska små byggstenar med starka kopplingar till strikta versmått som återfinns i persisk, turkisk, arabisk, pakistanskt och indisk poesi och lyrik.

Muhammad Reza Shajarian är politiskt och humanitärt engagerad och har uppmärksammats för sitt ställningstagande mot regimen i hemlandet Iran genom att anhålla om att den statliga radion och televisionen ska sluta sända hans musik. Han har fått flera utmärkelser, bland andra UNESCO:s priser ”The Mozart Medal” 2006 och ”Golden Picasso Medal” 1999.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا