Litteraturpriset till Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa ser Nobelpriset i litteratur som en “fantastisk uppmuntran”. Det säger han när SvD når honom på telefon i New York för en intervju.

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa får 2010 års Nobelpris i litteratur. Beskedet gav Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund på torsdagen. Traditionsenligt öppnade han dörren klockan 13 och klev in Börssalen i Stockholm där ett stort pressuppbåd samlats för att höra nyheten.

Han ringde Vargas Llosa, som just nu befinner sig i New York, klockan kvart i sju på torsdagsmorgonen och gav beskedet att Vargas Llosa är årets litteraturprisvinnare.

– Han blev mycket glad och väldigt rörd och sa att givetvis ska han komma till Stockholm, sa Peter Englund vid presskonferensen i Börssalen.

Mario Vargas Llosa får priset “för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”. Han föddes 1936 i Arequipa i Peru, är bosatt i Madrid i Spanien och debuterade 1966 med Staden och hundarna. Den var vid den tiden kontroversiell i hemlandet och tusentals böcker brändes offentligt.

Ett femtontal av hans romaner finns översatta till svenska. Den senaste, Den stygga flickans rackartyg, gavs ut på svenska 2007.

Andra kända verk är Samtal i Katedralen (1969), Kriget vid världens ände, (1981) och Bockfesten (2002).

Källa: gp.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا