Världen firar Mandeladagen

I dag fyller Nelson Mandela 92 år – och samtidigt firas den första officiella Mandeladagen över hela världen. Det är FN som har instiftat dagen och världen uppmanas att ägna 67 minuter åt välgörenhetsarbete. En minut för varje år av Mandelas politiska gärning.

Firandet av Mandeladagen syftar till att få människor att “upptäcka sin inre kraft för att göra en insats och hjälpa till att förändra världen till det bättre”, enligt Nelson Mandela Stiftelsen.

Dagen firades lokalt även förra året men i år är det FN beslutat att högtidlighålla Nelson Mandelas födelsedag varje år för att uppmärksamma Nobelprisvinnaren arbete i kampen mot apartheid och hans arbete för fredliga lösningar på politiska och diplomatiska frågor. i år hålls det första officiella firandet.

Nelson Mandela själv firade i sitt hem i Johannesburg kvällen innan födelsedagen. Nittiotvå barn mellan 6 och 12 år flögs från södra Sydafrika till ikonens hem och sjöng en födelsedagssång för honom.

Runt hela världen utför människor i dag välgörenhetsarbete under 67 minuter till Mandelas ära. En minut för varje år som Mandela ägnat åt sin politiska gärning.

– Mandelas 67 år av oförtröttligt och osjälviskt arbete för Sydafrikas folk kulminerade i födseln av ett nytt Sydafrika, enat i sin mångfald, säger Jacob Zuma, president i Sydafrika, i ett uttalande, rapporterar Aj Jazeera.

Även om firandet är globalt så har Madrid i Spanien valts ut till värd för den första officiella Mandeladags-konserten där bland andra BB King uppträder.

I New York hålls också en konsert. I staden pågår även en utställning på Grand Central Terminal som uppmärksammar Mandelas liv och gärning.

Inför Mandeladagen har också en grupp med 21 motorcyklister färdats i sex dygn mellan Johannesburg och Kapstaden för att uppmärksamma världen på Mandeladagen. Bland dem fanns skådespelaren Morgan Freeman.

– Jag är ingen talare. Jag är en skådespelare utan manus. Jag är väldigt glad att få vara här och delta i Mandeladagen i Sydafrika, sade Freeman innan motorcyklarna brummade i väg.

Källa: SvD

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا