Rekordhögt skadestånd till Madeleine

madeleine1Prinsessan Madeleine har tilldömts ett skadestånd för artiklar i tysk skvallerpress som är det högsta någonsin i liknande fall i Tyskland.
-Hovet försökte få förlaget att sluta publicera artiklarna frivilligt, säger Marianne Bobeck vid hovets presstjänst.
Enligt hovet var det nedsättande artiklar och retuscherade foton som fick kungahuset att gå i taket. Bland annat ska det ha handlat om påstådda graviditeter och äktenskapsplaner.

Totalt rör det sig om ett 80-tal artiklar i tidningar med titlar som Frau mit Herz och Welt der Frau, med olika falska uppgifter om den svenska prinsessans liv och leverne. Bakom står förlaget Sonnenverlag.

-De slutade inte att publicera och då valde vi att anmäla eftersom vi inte såg någon annan utväg, säger hovets informationssekreterare Marianne Bobeck.

Höjt skadestånd
Domstolen ansåg att den 27-åriga svenskan har utsatts för en “hänsynslös” skvallerkampanj. Oberlandesgericht, ungefär Högsta domstolen på delstatsnivå, höjer även skadeståndsbeloppet från 300 000 euro som en lägre instans beslutade om till 400 000 euro.

Det är det högsta som någonsin utdömts i liknande fall i Tyskland. Den svenska kungafamiljen har tidigare låtit hälsa att skadeståndet, som motsvarar 4,2 miljoner kronor, ska gå till välgörande ändamål.

Källa: SVT


پیمایش به بالا