Ingen vår i sikte

Den 20 februari brukar våren göra sitt intåg i landets sydligaste delar. Men inte i år. Ett vitt snötäcke täcker in hela landet och så långt som SMHI:s prognoser sträcker sig finns ingen vår i sikte.

– Så långt jag kan överblicka, vilket åtminstone är 10 dygn framåt, så kommer vi att ha vinter i hela Sverige, säger SMHI:s meteorolog Sten Laurin.

På hans väderkartor är det fortsatt snöande och långt ifrån milda temperaturer, vi kommer få flera dagar med under 10 minusgrader den närmsta tiden.

SMHI har utfärdat flera stycken klass 2-varningar som gäller fram till och med söndag förmiddag. Varningarna ges alltid med 24 timmars framförhållning, vilket innebär att det kan bli aktuellt att förnya varningarna i morgon.

Söndagen kommer att bjuda på en hel del snöfall, troligtvis får vi två till tre decimeter nysnö. Det täta snöandet kommer inte att sluta förrän framåt kvällen. Och natten mot måndag blir isande kall, i stockholmsområdet lär termometrarna sjunka till minus 25 grader.

Även om vi får en kylig måndag, i Stockholm blir det cirka 15 grader mitt på dagen, så blir det också en solig dag vilket kanske kan glädja många. På tisdagen väntas ett nytt snöfall dra in över huvudstaden som får snödjupet att växa med ytterligare 5 centimeter.

Med snöfallet följer molnighet och därmed kan vi se fram emot tillfälligt mildare temperaturer, 8 till 10 minus säger prognosen för Stockholm. Tisdagen blir också blåsig.

Snöfallen fortsätter sedan på flera platser runt om i landet under den kommande veckan.

Februari räknas till vintermånaderna, men nere i landets sydligaste delar brukar ändå våren ha börjat titta fram vid det här laget.

– Den 20 februari är ett sådant där gyllene datum då våren alltid börjar göra sig påmind i södra Sverige, i alla fall enligt statistiken som bygger 30-års genomsnitt, säger Sten Laurin.

Men samtidigt är han noga med att betona vissa år alltid kan skilja sig från snittet. Senast som detta skedde var år 2006. Då var våren cirka tre veckor försenad och det dröjde ända till den 26 mars innan vi kunde hälsa våren välkommen.

För att det ska vara vår definitionsmässigt fordras en dygnsmedeltemperatur som ligger stadigt över noll grader under sju dygn i sträck.

I Mälardalen brukar våren vanligtvis göra sitt inträde mellan 20 och 25 mars. Till fjällen, allra längst upp i norra Sverige, når våren först i maj.

– Det skulle inte förvåna mig om vi får en riktigt sen vår i år, säger Sten Laurin, men att gissa när vi ser årets första tussilago är inget han vill våga sig på.

Källa: www.dn.se

پیمایش به بالا