Hårdbevakade hiphopare

 

 

 

 

 Sverigeturnén “Voices of Change” är unik – den första med iranska hiphopare som kritiserar den politiska situationen i hemlandet. Journalister från USA, England och Tyskland bevakar turnén.

De kommer från Iran, USA, England, Tyskland och Sverige, men alla har de iransk bakgrund. Och alla sjunger och rappar om förhållandena i hemlandet.

För att iranska rapparen Ghoghan säkert skulle kunna resa till Sverige, lät Riksteatern först bli att annonsera att hon skulle vara med på turnén.

– Här ska hon uppträda inför mer än femtio personer för första gången någonsin. I Iran har Ghoghan bara uppträtt på undergroundställen.

Artisternas textämnen skiljer sig åt, men de har kritiken mot den politiska situationen i Iran gemensam. Det Englandsbaserade bandet Simorgh kombinerar persisk klassisk musik med rap på ett helt nytt sätt och sjunger dikter av persiska poeter, texter som säger något om dagens Iran.

– Alla Ghoghans texter handlar om kvinnors begränsade frihet i Iran. Shahin Najafi som flyttat till Tyskland sjunger enbart om den politiska situationen i sitt gamla hemland, han är väldigt vass och en stor sångare för iranierna. Tack vare Shahin Najafis texter lyssnar även 70-åringar på hiphop och rap, säger Mansour Hosseini.

Med på turnén är också Erfan, som drog till USA för några år sedan, efter att han hade blivit arresterad efter en konsert. Tidigare sjöng Erfan om kärlek, men situationen i Iran har gjort honom till en politisk artist.

Sogand är en 23-årig sångerska vars familj kom till Tyskland när hon var fem år gammal.

– Jag sjunger om hur kvinnor lever i Iran, och att få komma hit och göra det är en stor möjlighet för mig, berättar hon. Jag ser skillnaden mellan hur europeiska tjejer lever och hur ofritt unga kvinnor i Iran har det, till exempel vilket strikt klädtvång de får leva med.

Sogand håller stadigt kontakt med människor i Iran och hon besöker landet med jämna mellanrum.

– Jo, visst lyssnar folk där på min musik, svarar hon. Och ibland blir jag igenkänd som rapartist när jag reser dit.

På turnén kommer nu Sogand, som tidigare fokuserade på r ’n’ b, att sjunga och rappa tre låtar: en om kärlek, en komisk sång och så en låt om kvinnoförtrycket.

Källa: sydsvenskan.se

پیمایش به بالا