Terminal vid USA-flygplats stängd

terminal

En av terminalerna vid den internationella flygplatsen Newark utanför New York stängdes på söndagskvällen på grund av en säkerhetsöverträdelse, rapporterar CNN.

Den amerikanska tv-kanalen hänvisar till uppgifter från flygsäkerhetsmyndigheten. Terminal C vid Newarkflygplatsen, en av New Yorks tre storflygplatser, utrymdes. Alla passagerare fick sedan gå igenom säkerhetskontrollen på nytt. Det sades inte vad som orsakat stängningen.

Från måndagen gäller nya skärpta regler för kontrollen av flygresenärer från och till USA, meddelade den amerikanska myndigheten för flygsäkerhet, TSA, tidigare under söndagen. Utökade säkerhetskontroller gäller alla som flyger till USA från, eller via, länder som betraktas som understödjare av terrorism eller länder “av intresse”, hette det i uttalandet.

TSA nämnde inte vilka länder det rörde sig om, men en icke namngiven regeringskälla säger till Reuters att det är 14 länder: Kuba, Iran, Sudan, Syrien, Afghanistan, Algeriet, Irak, Libanon, Libyen, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Somalia och Jemen. Fyra av dem – Kuba, Iran, Sudan och Syrien – finns på USA:s lista över länder som den amerikanska regeringen anser stödja terrorism.

Passagerare med pass utfärdade i de 14 länderna, eller som avreser från dem, kommer att kroppsvisiteras och få sitt handbagage genomsökt. De kan också få genomgå teknisk undersökning som kroppsskanning, enligt källan.

TSA sade även att alla passagerare kan tvingas genomgå noggrannare stickprovskontroller.

De nya säkerhetsföreskrifterna kommer efter kritik från bland annat Republikanerna om att myndigheterna misslyckades med att förhindra terrorförsöket mot ett amerikanskt plan över Detroit på juldagen. Det var i stället medpassagerares ingripande som stoppade den unge nigerianske självmordsbombaren.

Washington TT-Reuters


پیمایش به بالا