NASA: Istäcket i Arktis det minsta någonsin

För två veckor sedan konstaterade SMHI att isutbredningen i Östersjöregionen under vintern varit den minsta i modern tid. Nu avslöjar NASA i USA att istäcket i Arktis är det minsta genom tiderna. ”Jag misstänkte att det skulle bli så”, säger Amund Lindberg, oceanograf till SvD.

polar

Enligt de studier som NASA, USA:s federala myndighet för rymdfart, redovisar nådde isbildningen i Arktis klimax den 25 februari.

Det är 15 dagar tidigare jämfört med genomsnittet från de uppmätta åren mellan 1981 och 2010.

– Jag var själv på en expedition i Arktis förra året. Gillar man is som jag gör var det bedrövligt, berättar Amund Lindgren, oceanograf vid SMHI.

Satellitbilder från NASA har analyserats vid USA:s nationella center för snö och is vid universitetet i Boulder, Colorado.

Utfallet visar att 14.54 miljoner kvadratkilometer täcks av is, vilket är den lägsta siffran sedan mätningarna startade 1979.

Mätningarna visar hur isen smält allt snabbare på senare år. Varma sommarmånader påverkar också isens tjocklek.

Bara en gång tidigare (1996) har istillväxten i Arktis avstannat tidigare (24 februari).

– Just det året visar hur olika jetströmmar kan slå. I Sverige hade vi då den värsta vargavintern sedan 80-talet, säger Amund Lindberg.

Larm har kommit om att isbjörnar far allt mer illa av det mildare klimatet.

– Utvecklingen är farlig på lång sikt. Samtidigt har isbjörnar en stark anpassningsförmåga. De flyttar sig snabbt, berättar Amund Lindberg.

Vilka andra konsekvenser får smältningen?

– Man får en tidigare vår då ytvattnet värms upp. Primärprodukter i havet får en annan start. Den naturliga balansen rubbas. Men det kan även öka produktionen samtidigt som det ökar belastningen av ekosystemet. Jag har lärt mig att vara försiktig för att inte komma med skrämselpropaganda. Det viktigaste är att följa statistiken år från år, säger Amund Lindberg.

Men att isen inte ökar efter den 25 februari är extremt tidigt.

– Det datum vi jobbat med är 16 mars. Den varma sommaren i fjol och den klena kyla som varit under vintern ligger bakom att hela Bottenviken i stort sett är isfri. Det blir mer och mer extremt, säger Amund Lindberg.

källa:Svd.se 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا