Enkronan blir kopparpeng


Nu är det adjöss med de silverfärgade enkronorna. Det stod klart när Riksbanken i dag presenterade Sveriges nya mynt. Enkronorna och de nya tvåkronorna får en tunn patina av kopparplåt. 

Den nya myntserien innebär att 2-kronan kommer tillbaka. Idag finns ett glapp mellan 1-kronan och 5-kronan. Med en 2-krona minskar behovet av 1-kronor och antalet mynt i plånboken och i handeln bedöms därmed minska. Senast Riksbanken tillverkade 2-kronan var 1971.

Sveriges nya enkronor, som kommer ut på marknaden 2016, står knappt att känna igen. Borta är mynten i silver som vi lärt oss känna igen. Vad som istället kommer att skramla i våra fickor är små och lätta kopparfärgade tingester. Till omkretsen är de ungefär lika stora som tiokronorna, som inte kommer att göras om, fast de är betydligt tunnare och väger bara hälften så mycket som en tiokrona. Något större är de nygamla tvåkronorna, som återkommer efter att ha försvunna sedan 1970-talet.

Att pengars värde handlar om en kollektiv överenskommelse, och inte värdet av pengarnas råvaruvärde, blir extra tydligt om man blir medveten om att de nya en- och tvåkronorna i huvudsak är tillverkade av stål. En kärna av stål har pläterats med en tunn hinna av koppar.

Anledningen till att silvret försvinner är att mynten ska vara fria från nickel, säger Leif Jakobsson, projektledare på Riksbanken.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا