Flygjätte gästar Arlanda

Världens största passagerarflygplan, Airbus 380, gästar inom kort Arlanda. Det blir första gången som planet besöker Sverige och inom några år kanske det sätts i reguljär trafik.

 

Det är det tyska flygbolaget Lufthansa som den 15 september vill göra en testflygning med ett av sina jätteplan i de skandinaviska länderna. Enligt planerna ska planet besöka Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Planet väntas landa på Arlanda vid lunchtid och stanna i omkring en och en halv timme innan det flyger vidare.

– Besöket är oerhört intressant för oss. Arlanda är byggd för att kunna ta emot sådana här stora flygplan och det ska bli kul att få visa detta, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda, till TT.

Han tror att ett av syftena med besöket är att testa möjligheten att använda Arlanda som en tänkbar flygplats för Lufthansas Airbus 380. Jan Lindqvist betonar att Airbus 380 är världens modernaste passagerarflygplan i trafik och säger att besöket blir ett fint tillfälle att visa upp hur tysta nästa generations flygplan är.

Enligt Jan Lindqvist har flera flygbolag visat intresse för att flyga Airbus 380 på Arlanda.

– Det lär nog dröja två eller tre år innan det kan bli aktuellt. Allt beror på resenärernas efterfrågan, säger han.

Planet kommer i första hand sannolikt att sättas in på trafiken mellan Stockholm och de mest populära resmålen i Asien.

Airbus 380 tar mellan 525 och 853 passagerare och sattes i kommersiell trafik i oktober 2007. Hittills har 17 flygbolag order hos Airbus på 234 plan, varav Lufthansa svarar för 15.

STOCKHOLM (TT)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا